Over

Tijdens mijn 22-jarige loopbaan als preventieadviseur Niveau 1 werd ik , Jean-Paul Engelen, voor het eerst gebeten door de asbestmicrobe. Via de asbestinventaris met beheersplan kwam ik voor het eerst met asbest in contact. Het was een hele uitdaging om aan de asbestafbouw te werken. Asbest, je ziet de vezels niet, je voelt de vezels niet, dus zal het ook wel niet zo erg zijn als men zegt, is de publieke opinie.


Zaakvoerder Jean-Paul Engelen

Vanaf 2019 werd er volop over een asbestinventaris voor woningen gesproken. Ik dacht voor mij dé nieuwe richting om in te slaan. Daarom volgde ik tal van asbestopleidingen in België en Nederland. Nederland werkt al bijna vijftien jaar aan haar asbestprobleem en de kennis is er veel ruimer. Om praktische ervaring op te doen, heb ik er een hele periode meegewerkt aan het opmaken van asbestinventarissen.

Vanaf 2020 startte ik met het geven van veiligheidsopleidingen als freelancer voor verschillende opleidingscentra. Ik gaf verschillende asbestopleidingen. Mijn interesse bleef groeien en ik begon met een verzameling asbeststalen aan te leggen, die ik gebruik tijdens mijn opleidingen. Mijn stalenkoffer was snel te klein en ik begon aan een tweede…In 2022 werd ik één van de tien gecertificeerde opleiders van OVAM die de verplichte opleiding aan de kandidaat ADI (AsbestDeskundige Inventarisatie) mocht geven. Natuurlijk wilde ik ook zelf deze richting uitgaan. Eind mei 2022 legde ik mijn eerste examen af en sedert juni 2022 ben ik één van de eerste asbestdeskundige inventarisatie in Vlaanderen.


Persoonscertificaat
Procescertificaat
Procescertificaat

In juli 2022 start ik als zelfstandig asbestdeskundige inventarisatie en hoop zo regionaal mijn steentje bij te kunnen dragen tot een asbestveilig Vlaanderen in 2040.